40. Међународни Сајам туризма

Bukovička Banja, Aranđelovac, Narodni muzej u Aranđelovcu, sajam turizma

Аранђеловац и Буковичка Бања представљају своју културно-туристичку понуду на 40. Међународном Сајму туризма у Београду. Народни музеј у Аранђеловцу у сарадњи са Туристичком организацијом већ дуги низ година учествује на овој манифестацији.
Музеј се представио новинама које смо увели почетком ове године. Нови веб-сајт и 3D реконструкција Парка Буковичке Бање с краја XIX и почетком XX века презентовани су посетиоцима Сајма.
Novi sajt Narodnog muzeja u Aranđelovcu izgled

Виши кустос историчар Зорица Петровић говорила је о раду установе и ангажману историјског одељења у пројекту израде 3D реконструкције. „Материјал из историјске збирке Музеја послужио је као темељ за израду реконструкције. На основу великог броја разгледница неки стари и објекти којих више нема у нашем парку оживљени су у овом пројекту. Аранђеловчани су веома емотивни када је реч о блиставој прошлости Бање, те је зато овај филм наишао на изузетно интересовање и велике похвале. У наставку пројекта у 3D технологији реконструисаћемо Аранђеловац у међуратном периоду“.

Veb- sajt, Narodni muzej Aranđelovac
Детаљ из презентације веб-сајта, аутор: Д. Ковачевић

У презентацији су учествовали и дизајнер сајта Дејан Ковачевић и руководилац креативног тима „Историја у 3D“ Данила Логинов. Веб-сајт је сада доступан и корисницима који путем мобилних телефона претражују интернет, а у исто време је садржајан, информативан и модерно дизајниран. 3D приказ Буковичке Бање је први такве врсте урађен у сарадњи са једним музејом, а притом је у потпуности заснован на историјским подацима.

Општи утисак и учесника промоције и посетилаца Сајма је да је презентација Музеја заузела запажено место на овој значајној манифестацији, у којој учествује 1200 излагача из 55 земаља.

Фотографија штанда Аранђеловца на Сајму туризма преузета са ФБ странице Туристичке организације Аранђеловца