Дан заштите природе

Pećina Risovača, Aranđelovac, Narodni muzej

Дан заштите природе Народни музеј ће обележити 12. априла на простору Споменика природе „Рисовача“.

Ове године тема ће бити заштита и очување геолошког наслеђа. Програм ће реализовати стручњаци Завода за заштиту природе Србије.

Као и претходних година у обележавању овог значајног датума учествоваће и наши најмлађи суграђани. Овог пута биће то ученици петог разреда Основне школе „Милош Обреновић“.

Преузето са сајта ЗЗПС, аутор: Светлана Крџић, учесница фотоконкурса Завода, април 2017.

Народни музеј са Заводом за заштиту природе Србије има дугогодишњу успешну сарадњу. Стручњаци Завода активно су учествовали у уређењу пећине Рисоваче, а више пута су и реализовали едукативне радионице за предшколце и ученике наших основних и средњих школа. О делатности и активностима ове установе на заштити, очувању и унапређењу националне природне баштине можете се информисати на сајту Завода.

О Дану заштите природе

Дан заштите природе установљен је 2009. године, усвајањем Закона о заштити природе („Службени гласник РС“ бр. 36/2009 и 88/2010). Чланом 106. овог закона, одређено је да се у циљу унапређивања заштите природе сваке године обележава Дан заштите природе, како би се на примерен начин подстицало на њено унапређивање. За Дан заштите природе одабран је 11. април, дан када је пре више деценија, тачније 11. априла 1949. године први пут институционално заштићено једно природно добро – Споменик природе „Велика и Мала Рипаљка“ у општини Сокобања.