Dodela književne nagrade “Danko Popović” za 2019. godinu

Narodni muzej Aranđelovac i Smotra umetnosti “Mermer i zvuci” pozivaju vas na “Razgovore pod lipom” koji će se održati u petak 30. avgusta od 19 časova na Otvorenoj sceni u Parku Bukovičke banje.

Ove svečane večeri će biti uručena književna nagrada “Danko Popović” za 2019. godinu Vesni Kapor za knjigu pripovedaka “Venac za oca”, a svi prisutni imaće priliku i da čuju odlomke iz nagrađenog dela i dela Danka Popovića koje će čitati dramski umetnik Petar Božović.

O delu

Venac za oca Vesne Kapor pripada onoj vrsti savremenih pripovedačkih knjiga koje se svojim literarnim osobinama uključuju u bogatu tradiciju novije srpske lirske proze.

Njene priče sa savremenim temama i izrazitim stilskim glasom,  zasnovane na pojedinačnim životnim putevima književnih likova, istovremeno dodiruju same egzistencijalne i istorijske osnove aktuelnog života srpskog nacionalnog prostora.

Slika stvarnosti njenih književnih protagonista, ostvarivana bez patetike i tendencioznosti, podjednako proizilazi iz autobiografskih uspomena, dobro izabranih posleratnih i izbegličkih tema devedesetih godina i imaginativnih narativnih opservacija. Priče ove knjige dinamične naracije doživljavaju se kao živopisni isečci postratovske atmosfere   pune tragičnih sudbina i nužne rezignacije pred neminovnošću trajanja.

Foto: Vikipedija