Дуо МоМАрт поново у Народном музеју

Почетком јула месеца дуо МоМАрт је одржао изузетно посећен концерт у Народном музеју. Публици поклањамо још један, у среду, 11. августа, са почетком од 19 сати.

Дуо МоМАрт чине обоистикиња Јасна Брандштетер и гитаристкиња Маја Радованлија.

О уметницама

Обоисткиња Јасна Брандштетер, одрасла у Београду у музичкој породици, студирала у Келну и Паризу на националном конзерваторијуму Суперијер, где је дипломирала и магистрирала на сва три инструмента из породице обое, са највишим оценама. Њена каријера солисте и члана различитих оркестара и ансамбала обухвата наступе и рад са симфонијским оркестром Галиције у Шпанији, државном опером Финске, ансамблом Модерн, са Гудачима Светог Ђорђа, Оркестром РТС-а, ансамблом Душан Сковран, немачким јавним сервисима VDR, NDR, SVR, Vind-Cologne, ансамблом Colonia Musicum, као и многим другим ансамблима и оркестрима у Немачкој, где редовно наступа као гостујућа солисткиња. У средишту њеног рада је извођење нових дела узбудљивијих композитора нашег доба. Њена сарадња са савременим композиторима инспирисала је неке од њих да напишу соло и камерна дела за њене инструменте. Својом импресивном интерпретацијом Диптиха оп. 166 за енглески језик и гудаче, српског композитора Дејана Деспића, награђена је наградом Стеван Мокрањац по избору Удружења композитора Србије. Иницијативом да промовише савремену музику из Србије и Балкана, покренула је серију издања српских композитора и њихових дела у МВБ нотном издању у Немачкој. Јасна је страствено посвећена педагогији, професор је обое и камерне музике у Келну у Немачкој.

Јасна Брандштетер и Маја Радованлија

Гитаристкиња Маја Радованлија рођена је у Београду где је дипломирала на Музичкој академији, а магистрирала и докторирала на Универзитету у Индијани у Америци. Наступала је као солисткиња и камерни музичар широм Србије, Бугарске, Словеније, Македоније, Грчке, Швајцарске, Кине, Тајланда и Америке. Од 2012. стални је члан гитарског квартета Минеаполис са којима редовно наступа широм Америке. Поред класичне музике, Маја редовно изводи дела савремених композитора и сарађује са ансамблима за нову музику, попут Ансамбла Студио 6, Improvizando, Satu Djiva kolektiv, итд. Такође се интензивно бави импровизацијом и екперименталном музиком у сарадњи са бројним уметницима. Маја живи и ради у Минеаполису где је професор гитаре и импровизације на Минесота Универзитету у Америци.

Дуо МоМАрт који чине ове две уметнице, започео је сарадњу прошле године на истоименом пројекту. Пројекат промовише савремену музику аранжирану и написану за њихов дуо.

извор: Vidi Aranđelovac