Књижевна награда „Данко Поповић“

Народни музеј у Аранђеловцу и ове године расписује конкурс за доделу књижевне награде „Данко Поповић“. Награда је установљена 2011. године, а додељује се под покровитељством Скупштине општине Аранђеловац за најбољу књигу прозе (роман, књига приповедака) домаћих аутора на српском језику, објављену у протеклој години (прво издање).

Право учешћа имају издавачи, културне институције, удружења, организације и појединци.
Конкурс је отворен до 3. априла 2018. године.

konkurs, književna nagrada, Danko Popović, Aranđelovac, Narodni muzej
Конкурс за књижевну награду „Данко Поповић“

Из биографије Данка Поповића

Слободан Данко Поповић рођен је Аранђеловцу 1928. године. Основну школу и Гимназију је завршио у Аранђеловцу, а Правни факултет у Београду. Од шездесетих година објављује своја дела. Најчешћа тема његових прича и романа била је новија српска историја посматрана кроз живот обичног човека.

1985. године објављује “Књигу о Милутину” која одмах постаје најчитанија књига у Србији. Кроз исповест старог српског сељака Милутина, Солунца, упознајемо трагику живота на просторима Србије.

Ова снажна антиратна прича је продата у преко петсто хиљада примерака и тако постала једна од најчитанијих књига послератне српске књижевности, а Данко Поповић је проглашен најаутентичнијим писцем Србије и српског сељака.

Објавио је бројне књиге приповедака и есеја.

Умро је 2009. године и сахрањен у Аранђеловцу.