Народни музеј у Аранђеловцу издао значајну научну публикацију о прошлости Рудника и Венчаца

Narodni muzej Aranđelovac, zbornik, Rudnik, Venčac, Filozofski fakultet, arheologija

Недавно је из штампе изашао зборник радова са научног скупа одржаног у Народном музеју у Аранђеловцу, 21. октобра 2017. године, под називом Рудник и Венчац са околином у средњем веку и раној модерни. Зборник је заједничко издање Народног музеја у Аранђеловцу и Филозофског факултета у Београду, а уредници су професори Филозофског факултета др Синиша Мишић, др Марко Шуица и др Дејан Радичевић.

У 18 радова од 21-ог аутора, међу којима су и наши реномирани стручњаци за историју и археологију српског средњег века и периода турске владавине, саопштени су најновији резултати историографских и археолошких истраживања ове области. Посебно смо поносни што су своје место у овој вредној публикацији нашли и радови о археолошким ископавањима које је вршио Народни музеј у Аранђеловцу на локалитетима Дворине на Венчацу и Ђурине ћелије на Руднику.

Прва промоција Зборника одржана је у Музеју рудничко-таковског краја у Горњем Милановцу, јуче, 2. априла, у 19. часова. На промоцији су говорили проф. др Синиша Мишић и доц. др Дејан Радичевић. Следећа промоција биће организована у Народном музеју у Аранђеловцу, средином маја месеца.