Реализацијом мултимедијалне изложбе Када је занат био златан, желели смо да посетиоцима свих узраста, кроз интерактивну презентацију, приближимо вештине старих аранђеловачких занатлија. Поједини стари занати су изумрли, други полако нестају, док се неки одржавају, упркос савременом начину привређивања и савременом животу.

Изложба и каталог су резултат вишегодишњих теренских истраживања старих аранђеловачких заната (бележење казивања старих занатлија, прикупљање оригиналних Мајсторских и Калфенских писама и фотографија везаних за рад аранђеловачких занатлија, фотографисање in situ, у занатским радионицама, на вашарима и пијацама, у парку Буковичке бање где су продавали своје производе), као и научно-истраживачког рада. У оквиру теренских истраживања 2020. године, снимљено је осам занатлија које демонстрирају своје вештине пред камером, док је један снимљен 2015. године.

На изложби је представљено шеснаест заната: лончарски, каменорезачки, ковачки, столарски, опанчарски, ћурчијски, вуновлачарски, абаџијски, терзијски, кројачки, ужарски, воскарски, берберски, сајџијски, фотографски и пекарски (пекар и питар). Сви занати су представљени текстом и фотографијама на легендама и појединим оригиналним мајсторским писмима. Занати су, углавном, приказани кроз етнографски материјал, алат и готове производе који су изложени у савременим витринама.

Уз помоћ најновијих електронских технологија, скенирањем обележених фотографија покрећу се апликације на телефону или таблету, у којима се види запис процеса рада занатлија, у трајању од пар минута. Апликацијама је представљено девет заната, док је десета апликација прича о шегртовању и занатлијским штрајковима у Аранђеловцу.

Читаоци каталога неће бити ускраћени за мултимедијални део изложбе, јер ће моћи да виде снимке, помоћу мобилних телефона, скенирањем QR-codova који се налазе у каталогу.

Такође, сви заинтересовани могу преузети апликацију савремено названу „Музеј за понети“, која ће им пружити увид у све сегменте изложбе Када је занат био златан, па чак и више, фотографије и документа која нису на изложби.

Саставни део овог каталога је, поред списка изложених предмета, списак занатлија до 1983. године, до чијих имена се могло доћи у различитим писаним изворима, који се налази у Прилогу.

Лила Дробац-Крстић

Изложба је отворена од 13. фебруара 2021. Mогуће ју је погледати свакога дана од 09:00 до 17:00 часова. Цена улазнице је 120 динара.

Апликацију за интерактивно искуство изложбе можете преузети на следећим линковима: