Нова гостујућа изложба у Народном музеју у Аранђеловцу

Izložba Staro i nestalo voće Srbije crtež, grafika

„Старо и нестало воће Србије“ назив је изложбе која је отворена у Народном музеју у Аранђеловцу. Изложба је реализовaна у сарадњи са Природњачким музејом из Београда.

„Србија обилује великим бројем старих, аутохтоних сорта воћа, најразноврснијих облика, боја, укуса и мириса, које су се гајиле на нашем подручју стотинама година уназад, а које нестају без повратка готово незабележене. Старо воће је део наше окућнице, пејзажа, наше историје, али и битан економски чинилац током протеклих векова.


Kruška takiša, Planina Rudnik
Крушка такиша / Планина Рудник – Аутор фотографије: А. Савић, Природњачки музеј

Истовремено, старо воће је и део наше нематеријалне баштине, традиције, обичаја и наслеђа, као и нашег културног идентитета. Изложба је приређена са циљем да се представи богатство, лепота и разноврсност воћа наших крајева, које је потребно и даље бележити, истраживати, користити али и сачувати за будуће генерације“, речи су ауторке изложбе Александре Савић, вишег кустоса.

Иначе, Природњачки музеј је установа са којом имамо успешну дугогодишњу сарадњу. Реализовали смо више заједничких пројеката, међу којима су и обрада палеонтолошке збирке (фосилни остаци леденодобних животиња из пећине Рисоваче) и више изложби из богатих збирки Природњачког музеја.

Изложбу „Старо и нестало воће Србије“ можете посетити сваког дана од 8 до 16 часова у Народном музеју Аранђеловац, а викендом од 10 до 14. Изложба ће бити отворена до 26. фебруара.