О свадбеним обичајима у Шумадији

Narodni muzej Aranđelovac, Muzej grada Beograda

У Народном музеју у Аранђеловцу у току је гостовање изложбе „Здраво били, младенци мили“ из Музеја града Београда.

Фотографија из збирке Музеја града Београда

С обзиром на велико интересовање аранђеловачке музејске публике за посету овој изложби, одлучили смо да приредимо и једно предавање на тему
„Промене свадбених обичаја у Шумадији од XIX до почетка XXI века“.

Говориће музејски саветник у Музеју града Београда и ауторка изложбе Магдалена Ивковић:
„Свадба представља један од најважнијих и садржински најбогатијих ритуала у животном циклусу човека. Свадбени обичаји у Шумадији, који прате склапање брака углавном су исти или слични са другим областима насељеним Србима. То се нарочито огледа у обредима прелаза невесте из једне породице у другу, као и у обредима увођења невесте у домаћи култ младожењиног дома.
Раздобље од краја XIX, до почетка XXI века, је релативно дуг период и обухвата пет до шест поколења. Управо тај период је веома значајан, јер у њему настају најдубље социјалне и економске промене које су радикално утицале на преображај традицијске културе села.
Циклус свадбених обичаја сагледан је на основу два модела – традиционалног и савременог. Традиционални модел обухвата време до средине XX века, а савремени модел од шездесетих година XX века до данас (почетак XXI века). Ова подела је умногоме условна јер се у појединим селима традиционални облик свадбе спорадично јављао и петнаестак година касније.“

Фотографија из збирке Музеја града Београда

На трибини ће бити речи и о предсвадбеним обичајима, обичајима током и након свадбе и о још много чему.

Посетите нас 14. јуна од 19 часова и сазнајте све о обичајима који су нам свима познати, али не знамо када су настали или шта симболизују.
То ће уједно бити и последња прилика да погледате и изложбу „Здраво били, младенци мили“.

Добро дошли у Народни музеј