Обележен Дан заштите природе

Дан заштите природе данас је едукативном радионицом обележен на СП „Рисовача“.

У програму су учествовали стручњаци Завода за заштиту природе Србије – др Сава Симић, хидрогеограф и Срђан Маринчић, палеонтолог и ученици петог разреда ОШ „Милош Обреновић“. С обзиром на то да је овогодишња тема гео диверзитет, деца су сазнала зашто се не могу одвојено посматрати жива и нежива природа и у каквој су оне међусобној вези.

У првом делу радионице деца су имала прилике да чују не само како је настала пећина већ и ко су били њени становници пре више десетина хиљада година.  Било је речи о томе како су животиње опстајале у тим хладним условима и које од њих постоје и данас, како се  човек уклапао у целу ту слику и како је преживљавао окружен мамутима, џиновским јеленима, медведима…

У другом делу деца су цртала животиње леденог доба.

Обилазак пећине је био трећи и завршни сегмент радионице. Која је улога воде у формирању пећине, у каквим стенама пећина може настати, како настају пећински украси и каквих све облика могу бити, да ли се изглед пећине и сада мења и шта на то утиче, питања су на која су деца добила прецизне одговоре.

Народни музеј је једна од ретких установа која се стара о два заштићена подручја – пећини Рисовачи и Знаменитом месту Орашац. То је свакако и разлог и наша обавеза да значајне датуме Зеленог календара пригодно обележавамо. Захваљујући сарадњи са Заводом за заштиту природе Србије, као и сарадњи са локалним школама, овогодишњи Дан заштите природе је обележен овом занимљивом радионицом.