Павиљон “Књаз Милош” у Аранђеловцу, добитник Награде Европске уније за културно наслеђе

Брисел/Хаг 15. мај 2018. – Добитници Награде Европске уније за културно наслеђе / Награде Европа Ностре за 2018. годину, најугледније европске награде у овој области, објављени су данас од стране Европске комисије и Европа Ностре, водеће европске мреже која се бави културним наслеђем.

29 лауреата из 17 земаља добило је признања за импресивна достигнућа у очувању наслеђа, истраживању наслеђа, посвећеној активистичкој служби, као и образовању, обучавању и подизању свести у области наслеђа. Међу овогодишњим добитницима нашао се пројекат обнове Павиљона Кнеза Милоша у Буковичкој Бањи, Аранђеловац.

Као допринос Европској години културне баштине, овогодишње награде стављају посебан нагласак на европске вредности одабраних достигнућа у пољу наслеђа. Добитници ће бити почаствовани учешћем на свечаној додели награда 22. јуна у Берлину на првом Европском самиту културног наслеђа. Грађани широм Европе и остатка света имају могућност да гласају путем интернета за Награду публике и на тај начин обезбеде подршку пројектима како из своје земљи тако и из других европских земаља.

“Од срца честитам овогодишњим “шампионима наслеђа” који су добитници награда Европске уније у пољу културног наслеђа/ Награде Европа Ностре. Заиста смо импресионирани изванредним вештинама, креативношћу и посвећеношћу професионалаца који се баве културним наслеђем, као и великодушношћу великог броја волонтера и присталица из целе Европе. Они заслужују сваку похвалу и даљу подршку.

Добитници ове награде су доказ да је наше културно наслеђе далеко више од сећања на нашу прошлост; оно је кључно за разумевање садашњег времена и ресурса који се тичу наше будућности. Из тог разлога морамо искористити Европску годину културне баштине да препознамо вредност наше заједничке културне баштине – за будућност Европе! – изјавио је Плáцидо Доминго, реномирани оперски певач и председник Европа Ностре.

“Културно наслеђе је, у свим својим различитим облицима, једно од најдрагоценијих богатстава Европе. Оно гради мостове између људи и заједница, као и између прошлости и будућности. Културно наслеђе је централно за идентитет Европљана и такође има виталну улогу у покретању социјалног и економског развоја. Честитам добитницима Награде Европске уније за културно наслеђе/Награде Европа Ностре, као и њиховим тимовима за изузетан и иновативан рад.

Захваљујући њиховом таленту и посвећености, бројна богатства европског културног наслеђа су очувана и ревитализована. И што је још важније, њихов рад омогућава људима из различитих поља да открију, истраже, као и да се ангажују у вези са нашим богатим културним наслеђем што је у потпуности у духу Европске године културног наслеђа коју славимо 2018. године „- изјавио је Тибор Наврачић, Европски комесар за образовање, културу, омладину и спорт.

Независни стручњаци прегледали су укупно 160 пријава које су поднеле организације и појединци из 31 земље широм Европе и изабрали победнике.

Добитници награда ће бити проглашени на свечаној додели награда Европског културног наслеђа, заједно са европским комесаром Тибором Наврачићем и маестром Плацидо Домингом 22. јуна у Берлинском конгресном центру. Током церемоније у Берлину, међу овогодишњим победничким пројектима биће проглашене и седам Гранд приx награда, уз које се додељује новчана награда у износу од 10,000.00 еура, као и Награда публике, за коју ће грађани широм Европе гласати у наредном периоду.

Свечана додела Награда Европског наслеђа биће почаствована учешћем Др Франка Валтер Штајнмајера, председника Федералне републике Немачке у својству покровитеља Европске године културне баштине у Немачкој. На церемонији ће присуствовати преко 1.000 људи, од високих званичника из институција Европске уније и држава чланица до представника водећих организација које се баве културним наслеђем из целе Европе.

Добитници ће представити своја достигнућа на Сајму изврсности 21. јуна на Алијанз Форуму. Такође ће допринети разним другим догађајима у оквиру Европског самита културног наслеђа попут догађаја “Дељење наслеђа дељење вредности” од 18. до 24. јуна у Берлину.

У сарадњи са Европа Ностром, Немачким комитетом за културну баштину и Фондацијом Пруског културног наслеђа, Самит има за циљ промовисање амбициозног европског програма и акционог плана културне баштине као трајног исхода Европске године културне баштине.

Погледајте награђени пројекат Павиљон „Књаз Милош“ на сајту Еуропа Ностре:

europeanheritageawards.eu/


Izvor: europanostraserbia.org

Фотографије: DeKovach