Поставка „Миленијуми“

Postavka Milenijumi

Народни музеј у Аранђеловцу чува и излаже бројне експонате из области палеонтологије, археологије, етнологије, историје и историје уметности, као сведочанства материјалне и духовне културе која се развијала на просторима овог дела Шумадије. Поред сталне изложбене поставке која сведочи о прошлости града и околине од каменог доба до двадесетог века, посетиоци у Музеју могу видети и изложбу сјајних остварења савремене уметничке керамике.

Од 2. марта 2011. посетиоци могу видети нову сталну поставку, под називом “Миленијуми“. Поставка вас води кроз миленијуме у којима је подручје општина Аранђеловац и Топола континуирано насељавано. Најстарији изложени предмети говоре о животу неандерталског човека. Ради се о оруђу пронађеном у пећини Рисовачи. На великим плотерима можете видети приказ степе са врстама сисара које су живели у старијем каменом добу у овим крајевима, као и слике које приказују живот неандерталског човека. Централно место палеонтолошког дела поставке заузима костур пећинског медведа. Археолошки део поставке нас води кроз млађе камено доба (6. и 5. миленијум п.н.е.), са предметима старчевачке и винчанске културе.

Postavka Milenijumi

Можете видети осам миленијума стару керамичку посуду, антропоморфне фигурине, керамичку посуду стару 32 века и још много тога. Поставка нас води и кроз бакарно, бронзано и гвоздено доба. Изложени су предмети пронађени у келтским некрополама, који доказују трајније насељавање Келта и у унутрашњости данашње Србије. Античка култура је приказана кроз изложене римске стубове и каменог лава из античког периода. У околини Аранђеловца и Тополе регистровано је 26 касноантичких локалитета, а већину чине остаци римских сеоских вила.

Део поставке чини лапидаријум, у коме су изложени средњовековни надгробни споменици и фрагменти средњовековних цркава и манастира. Међу изложеним споменицима је и споменик из XИВ/XВ века, који указује на постојање до сада непознате српске властеоске породице Живчић (браћа Милдруг, Добруј и Плноша). Већи део натписа је рашчитан, и изненађује до сада непознатом казном извршеном над починиоцем убиства два брата.

Новија историја покрива оба српска устанка. Међу изложеним оружјем се налази и оригинална пушка Танаска Рајића. Можете видети и заборављену прангију, којом су устаници обележавали своје победе. Део поставке који сеодноси на Први и Други светски рат приказује опрему солунског и аустро-угарског војника, али и велики број пушака и митраљеза. Док су се водили ратови, живот на селу је текао својим током.

У етнографском делу поставке можете видети реконструкцију огњишта, типове шумадијског градитељства, предмете које су користили ратари и сточари, али и старе занате карактеристичне за наш крај: опанчарски, ћурчијски и абаџијско-терзијски. Најновија историја се односи на развој града Аранђеловца и Буковичке бање, која ове године слави велики јубилеј – два века постојања. Осим фотографија старог Аранђеловца и Буковичке бање, можете видети и саобраћајне дозволе за фијакер, бањску чашу из 30-их година прошлог века, фотоапарат из 1931, скамију и приказане знамените личности овог краја. Изложба је обогаћена веома информативним и илустративним општим легендама, које омогућавају посетиоцима да сами обиђу поставку, а на располагању су вам и наши водичи и кустоси, уколико желите стручно вођење кроз поставку.

Postavka Milenijumi

У припреми је допунски едукативни и радионички програм, који ће поставку и вашу посету учинити интерактивном и, надамо се, још интересантнијом.

Ретроспективна изложба савремене уметничке керамике

На галеријском простору Народног музеја у Аранђеловцу од 21. јануара можете погледати Ретроспективну изложбу керамике настајале на симпозијуму “Свет керамике“ од 1974, у оквиру манифестације “Мермер и звуци“. Музеј има једну од најбогатијих збирки уметничке керамике у Европи, која броји око 600 предмета. На овој изложби заступљена су 54 уметника чије је ствралаштво допринео утемељењу савремене уметничке керамике и њеном равноправном статусу у односу на друге ликовне дисциплине у српској и тада југословенској уметности.

Истовремено, одабрана су и дела еминентних страних уметника који су своја остварења оставили нашем граду. Међу страним ауторима су Мерили Оперман (Бразил), Андре Вилокс (Белгија), Федерико Боналди (Италија), Тадеј Братељ (Словенија), Гамал Елдин Ахмед Абуд (Египат), Пандуранга Дароз (Индија) и др. Од домаћих аутора заступљени су Мирјана Исаковић, Мирко Орландини, Велимир Вукићевић, Тијана Дујовић, Ана Попов, уметници млађе генерације попут Биљане Лане Ракановић, Ларисе Ацков и Иване Рацков, и многи други.