Stara i retka knjige iz zbirke Narodnog muzeja u Aranđelovcu

stara i retka knjiga, biblioteka, zbirka Narodnog muzeja

Izložbu stare i retke knjige iz zbirke Narodnog muzeja, koju realizujemo u saradnji sa Narodnom bibliotekom “Sveti Sava”, svečano ćemo otvoriti u petak, 21. decembra u 18 časova, u prostorijama biblioteke. Knjige koje će biti izložene konzervirane su u Narodnoj biblioteci Srbije, u okviru projekta našeg muzeja koji je finansijski podržalo Ministarstvo kulture i informisanja. Autor izložbe je viši kustos istoričar Narodnog muzeja Zorica Petrović.

O staroj i retkoj knjizi

Status stare i retke knjige imaju sve knjige štampane u Srbiji ili na srpskom jeziku pre 1867. godine, kada je u Kneževini Srbiji usvojena Vukova jezička reforma.

Stara i retka knjiga iz zbirke Narodnog muzeja (foto: štamparija Zagorac)

U Zbirci Narodnog muzeja u Aranđelovcu čuva se ukupno 25 knjiga. Zbirku čine knjige štampane pre 1867. godine kao i dve rukopisne knjige od kojih jednu ubrajamo u retku, a drugu u staru knjigu.

Zbirku čine crkvene, književne i naučne knjige koje su pripadale popu Ranku Mitroviću, u čijoj kući je dogovoreno podizanje Drugog srpskog ustanka, i njegovim naslednicima: njegovom sinu Živanu Rankoviću, sreskom pisaru (1859) i načelniku Kolubarskog sreza (1857-1858, 1860), zatim unuku Radovanu Rankoviću i njihovim potomcima.

Tokom 2016. godine od ovih knjiga formirana je posebna Zbirka stare i retke knjige. Tokom naredne dve godine, u saradnji sa Narodnom bibliotekom Srbije iz Beograda i Bibliotekom „Vuk Karadžić“ iz Kragujevca, izvršena je valorizacija knjiga i njihovo evidentiranje u Registru stare i retke bibliotečke građe od izuzetnog i velikog značaja.

Izložba će biti otvorena  do 15. januara.

Dobro došli.