Трибина „Слободарски дух Србије“

Predrag Marković istoričar

Сретење 2018. године у Народном музеју у Аранђеловцу биће обележено још једном активношћу. Историчар проф. др Предраг Марковић ће у петак од 19 часова одржати трибину под називом „Слободарски дух Србије“.

„За Сретење су везане неке од најлепших прича српске прошлости. То је, пре свега, прича о народу који се за живота једне генерације уздигао из статуса понижених до народа који уводи најнапредније законске тековине свог времена. Први српски устанак 1804. године и демократски устав из 1835. године два су вида борбе за слободу. Први је оружана борба против огромне силе турске царевине, а други је политичка борба уставним средствима. Највећи светски историчар тог времена Леополд фон Ранке схватио је величину српског устанка и написао је о њему књигу Српска револуција. Тај устанак је био мало историјско чудо. Српска револуција била је и први успешни самостални устанак једног малог народа против једне велике царевине“, рекао је проф. др Марковић.

Кратка биографија Предрага Марковића

Рођен је у Београду 1965. Просечна оцена на студијама историје му је била 9,88. Дипломирао је 1986, магистрирао 1991, а 1995. је докторирао са дисертацијом „Хладни рат и југословенско друштво (случај Београд) 1948-1965“.

Говори и пише стручне радове на енглеском и немачком језику.

Од 1987. запослен је у Институту за савремену историју. Ангажован је као гостујући професор на више факултета. Сарадник је и координатор у великом броју међународних пројеката.

На фотографији: Проф. др Предраг Марковић (аутор: М. Рупена)