Znamenito mesto Orašac

Kolevka srpske državnosti

Odlukom Skupštine Srbije 1979. god. Orašac je kao znamenito mesto kategorisan i tako svrstan među nepokretna kulturna dobra od izuzetnog značaja za istoriju i kulturu Srbije. Od 2002 godine u Orašcu se obeležava Dan državnosti Srbije na Sretenje Gospodnje, 15. februara po novom kalendaru.

Saznajte više »

 

Radno vreme

Radno vreme znamenitog mesta Orašac je svakoga dana od 09:00 – 17:00 časova.

Detaljnije »


Ulaznice

Cena ulaznice je 150 dinara.

Detaljnije »

 

Muzej Prvog srpskog ustanka

Muzej u Orašcu je otvoren u godini obeležavanja 200 godišnjice prvog srpskog ustanka. Muzejska postavka Istorijskog muzeja Srbije prikazuje Srbiju pred ustanak, početak ustanka i zbor u Orašcu, Karađorđa Petrovića, velike bitke ustanka, organizaciju vojske, organizaciju vlasti u Srbiji 1804-1813, prosvetu i školstvo ustaničke Srbije i vojni slom ustanka 1813.

Saznaj više »

Članci o znamenitom mestu Orašac

“Isidorine molitvice” u Orašcu
“Leto kulture u Orašcu” nastavljamo monodramom “Isidorine molitvice”, u petak, 9. avgusta, od 19 časova, u amfiteatru u Marićevića jaruzi.
Pročitaj više »
Marićevića jaruga, Orašac
Leto kulture u Orašcu 2019
Narodni muzej je, u okviru manifestacije “Leto kulture u Orašcu”, pripremio mnoštvo aktivnosti.Radionica za decu, predstave, predavanje, smotra folklora, izložbe
Pročitaj više »
Marićevića jaruga, Orašac
Prvi srpski ustanak u novovekovnoj srpskoj istoriji
Početkom XIX veka stvorili su se uslovi za sazrevanje nacionalne svesti Srba, njihove potrebe za oslobođenjem od viševekovne turske vlasti
Pročitaj više »