Obrenovići, Narodni muzej, Muzej rudničko-takovskog kraja, Aranđelovac, Gornji Milanovac, Kraljica Natalija

Владарски дом Обреновића без икакве сумње спада у ред наших најзначајнијих династија. Државотворност, политички таленат и проницљивост основне су карактеристике владара ове знамените куће. Мање војним, а знатно више дипломатским средствима они су наставили и успешно окончали већ започет процес који је једном делу српског народа донео националну и политичку слободу, односно културни и социјални препород.

Црква Свете Тројице у Горњем Милановцу. По заповести кнеза Милоша Обреновића у исто време и по истом пројекту изграђене су ова и црква Светог Архангела Гаврила у Аранђеловцу.

За 72 године колико су Обреновићи предводили своје „отечество“ Србија је од турске пограничне, и у сваком смислу заостале провинције, постала независна и међународно призната држава, уз не мала територијална проширења. Истовремено, била је то правна и уставно уређена земља са институцијама потребним за њено нормално функционисање. Без обзира што им многи замерају апсолутистичку власт, непромишљене бракове и несолидан приватан живот нико не може оспорити њихове државничке заслуге.

Краљев Дворац у Такову

Ипак, сви они, док су управљали Србијом, са посебним поштовањем односили су се према рудничко-таковском и аранђеловачком крају. И то не без разлога. Наиме, поред таковског устанка, целокупна историја Обреновића нераскидиво је везана за ове просторе, нарочито њени почеци.

Симбиоза једног простора и једне породице, до које ће доћи услед изузетно значајног историјског догађаја, какав је без икакве сумње таковски устанак, створиће претпоставке не само формирања независне и слободне националне државе, већ и посебне владарске куће, односно династије, назване Обреновић.

Чланови овог „узвишеног дома“ били су и те како свесни поменуте чињенице. Из тог разлога они нису жалили како времена, тако ни труда, да се достојно одуже „колевци“ своје суверенске куће, али и државе коју су безмало читав један век предводили. Са друге стране, и овдашњи простор неговао је посебан однос према Обреновићима, и то не само у време њихове владавине.

Чак и данас, на почетку новог миленијума, живо сећање на њих представља јако значајну компоненту у дефинисању овдашњег локалног идентитета.

Изложба

О овоме много више можете сазнати на изложби „Обреновићи и њихово доба“ чије је свечано отварање у уторак 24. јула у 19 часова у Народном музеју у Аранђеловцу. Изложба ће бити отворена од 24. јула до 31. августа 2018. године на којој је изложено преко 100 предмета из живота династије Обреновића.

Фотографије су власништво Музеја рудничко-таковског краја


Промоција књиге

Такође у уторак 24. јула у 20 часова, у Музеју ће се одржати промоција књиге „Породична преписка Милоша Обреновића из архивске збирке Јоце Вујића“. Промоцију приређује Народна библиотека „Свети Сава“ из Аранђеловца.


Сазнајте више о краљевској породици

у чије време је почела да настаје самостална, нововековна српска држава